Direktlänk till inlägg 23 januari 2008

För eller nackdel?

Av Eskil Gimerus - 23 januari 2008 14:39

Det var ju bättre förr, så hör man ofta. Kanske ändå att en närmare analys , kan vara av värde. Naturligtvis finns det både + och - i varje tillvaro.

Allting var ju enklare för 75 år sedan. Samtidigt var alla mer direkt ansvariga för sin tillvaro.

För att komma till hur dagen såg ut, måste man tänka till om vad som fanns att tillgå. Radio,- TV,- Elektriska apparater,- sparsamt med lampor( högst 3x15 watt pr hushål),- bilar,-motorcyklar,- alla former av värmeanläggningar,- fabrikstillverkade kläde fanns inte,- (mat,-smör,-mjölk, var gårdens), kort sagt allt var vad gården gav. Vägen var en stenig skgsväg, som vintertid var upptrampad av hästtransporter.

INGA FÖRDELAR DÅ.

Jomenvisst. Som barn fick man vara och leka, så mycket man ville med djuren i ladugården. Rida på hästen ( Om än barbacka). Tämja oxen att dra hölasset,- leka med getkillingen-småkalvarna,och allmänt undgås med djur.

Fråm fem års ålder, delta i dagssysslorna och därmed vara delaktig i hemmet.

Skidorna vid dörren, klara till utfärder i månskenskvällar.

Sitta hopkurad i något hörn och lyssna til de mest utbroderade historir om både naturliga och övernaturliga upplevelser.

Romantiskt, eller hur. Ja, det är ju så när man minns, men visst var mycket tungt. Och hur präglade den tillvaron den livssyn jag har idag? Det är väl det intressanta i hela resonemanget.

Det har hela tiden varit "ett omtänkande", för att kunna se och i någon mån förstå vad som hänt mellan det "egenansvariga" samhället och fram till en samhällsform där samället bestämmer villkoren.

 För att komma "någon vart", måste jag dela upp tillvaron i olika mål, för jämförelse. Det är mest för att själv "reda ut begreppen" men om någon orkar läsa och ge kommentarer, är det kul. Jag har ju inte fostrats i det nutida samhället och kan således bara gissa hur det är.

Nästa inlägg, tänkte jag titta litet på hur man känner inför dagshändelser.

Eskil

 
 
Ingen bild

Linda Söderberg

23 januari 2008 21:33

Visst var saker enklare, på ett vis.
men inte tusan var det enkelt att få tvätten ren, eller höet på plats eller ens mat på bordet.
Å andra sidan verkade det vara det som var livet, medan det idag verkar vara ett måste att få i ungarna mat för att sedan kunna göra massor med annat.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Eskil Gimerus - 1 augusti 2008 08:23

Jag sitter och läser om homogruppens lidande för att de inte får vigas i kyrkor. Mänskliga rättigheter- javisst, men alla gamla tanter och farbröder som lever med sin tro djupt rotade i kyrkan då? Finns inte mänskliga rättigheter för dem??? Eskil. ...

Av Eskil Gimerus - 21 juli 2008 17:45

På tal om demokrati, har forskarna nu börjat fundera om utvecklingen, eller evolutionen vänt. Valarna son i forntiden hade kvar bakbenen som rest av tiden som landdjur, har nu åter visat utveckling av ben. Kanske mera tragiskt är att brottslighetens ...

Av Eskil Gimerus - 21 juli 2008 17:45

På tal om demokrati, har forskarna nu börjat fundera om utvecklingen, eller evolutionen vänt. Valarna son i forntiden hade kvar bakbenen som rest av tiden som landdjur, har nu åter visat utveckling av ben. Kanske mera tragiskt är att brottslighetens ...

Av Eskil Gimerus - 21 juli 2008 15:34

Det är aldrig för sent, fast i detta laget känns det som gårdagen. Ämnet är dock rykande aktuellt. I ett samtal med en genom mer än trettio år god vän, eller bästis, kom samtalet in på just detta med demokrati. Jag påpekade  att det var odemokratiskt...

Av Eskil Gimerus - 15 mars 2008 08:24

Nej Linda, så menar jag inte. Förr fanns det många tunga bitar, hur de påverkat folk och först och sist mej, vet jag inte. Vad jag reagerar på, är att samhället idag blir allt mer byggt på politisk styrning och dessutom av många politiker som mest ba...

Ovido - Quiz & Flashcards